سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بهمن هاشمی

بهمن هاشمی وکیل پایه یک دادگستری در شیراز با ۱۴ سال سابقه وکالت، نماینده حقوقی شرکت های متعدد و نهادهای عمومی ، متبحر در امور حقوق و کیفری و دعاوی مربوط به خانواده و ملکی می باشد.

خلع ید

یکی از ماده‌های حقوقی را می‌توان خلع‌ ید معرفی کرد؛ خلع ید مفهوم حقوقی است که شخصی اموال یا مالکیت دیگری را به تصرف خود درآورده است. اموالی که ارزش مالی دارند مانند خودرو،‌ ملک و… که به صورت غیرمجاز تصرف شده است.احتمال دارد که خلع ید در زمینه‌های متنوعی رخ دهد. اما وجود بهترین وکیل در شیراز می‌تواند در این راستا به اشخاص کمک کند تا برای احقاق حقوق خود اقدام کنند. در ادامه با ما همراه باشید تا مراحل و مدارک مورد نیاز برای انجام خلع ید در سال 1403 را بررسی کنیم.

مدارک مورد نیاز برای انجام خلع ید

برای انجام خلع ید، معمولاً مدارک و مستندات زیر مورد نیاز است و اینکه پیشنهاد می‌ شود قبل از هر اقدام از بهترین وکیل شیراز مشورت بگیرید تا از کامل بودن مدارک و مراحل قانونی اطمینان حاصل کنید.

  • تصویر سند مالکیت
  • کارت ملی
  • شواهد شاهدان
  • درخواست دریافت نظر کارشناس
  • عکس ملک
  • گواهی مالکیت اختصاصی
  • مدارک تحقیقات منطقه‌ای

جلوگیری از حکم خلع ید

راهکارهای قانونی برای جلوگیری از حکم خلع ید وجود دارد که با کمک بهترین وکیل پایه یک شیراز می‌توانید در این زمینه راهنمایی و مشاوره بگیرید. از جمله راهکارهای جلوگیری از حکم خلع ید را می‌توان اعتراض به حکم از طریق واخواهی و اعاده دادرسی معرفی کرد.مراحل رسیدگی به دعوی خلع ید شامل سه مرحله رسیدگی مرحله بدوی، مرحله تجدیدنظر، دادرسی می‌شود. در ادامه مراحل جلوگیری از حکم خلع ید را بیشتر بررسی می‌کنیم.

حکم خلع ید دادگاه بدوی

در ابتدای رسیدگی به دادگاه بدوی رای پرونده صادر می‌شود و طرفین دعوی تا 20 فرصت دارند تا اعتراض خود را بهدادگاه تجدید نظر استان خود اعلام کنند و به این ترتیب جلوگیری از حکم خلع ید انجام شده است. اما اگر صدور حکم خلع ید دادگاه صادر شده باشد دیگر امکان اعتراض و جلوگیری از حکم خلع ید وجود ندارد.همچنین اگر در مرحله دادگاه بدوی، اعتراض به حکم خلع ید دادگاه صورت نگیرد به این معنی است که رای دادگاه قطعی است و پرونده برای اجرای احکام به دادگاه ارسال می‌شود. پس مدت اعتراض به حکم مشخص و محدود است.

جلوگیری از حکم خلع ید در واخواهی

از جمله راهکارهای جلوگیری از حکم خلع ید را می‌توان واخواهی معرفی کرد؛ در این مرحله هر محکومی نمی‌تواند اعتراض خود را به دادگاه بدهد. تنها محکوم یا وکیلی که در هیچ یک از مراحل رسیدگی به پرونده حاضر نشدند و لایحه دفاعیه‌ای ارسال نکردند می‌توانند در مورد واخواهی اقدام کنند.اگر اعاده دادرسی پذیرش شود و دادخواست آن برای رسیدگی مجدد به پرونده به دادگاه ارائه می‌شود. همچنین ثبت دادخواست واخواهی به معنی منع اجرای حکم نیست و اجرای حکم به موافقت و پذیرش دادگاه بستگی دارد.

جلوگیری از حکم خلع ید در دادرسی

یکی دیگر از مراحل جلوگیری از حکم خلع ید در مرحله دادرسی است. اعاده دادرسی برای رسیدگی مجدد به پرونده ارائه می‌شود. اگر با درخواست اعاده دادرسی موافقت شود اجرای حکم خلع ید تا پایان رسیدگی به پرونده عقب می‌افتد.

ماده قانونی خلع ید

ماده قانونی خلع ید

به موجب ماده 308 قانون مدنی به دعوی خلع ید رسیدگی می‌شود. قانون‌گذار در قانون مدنی برای رسیدگی به پرونده‌های مالی از ماده قانونی خلع ید استفاده می‌کنند. به این ترتیب فردی که به صورت غیر قانونی ملکی یا مالی را تصرف کرده باشد مطابق با ماده 308 به آن رسیدگی می‌شود.دعوی خلع ید به دعوی مالکیت تعیبر شده و شخصی که مالک ملکی باشد، می‌تواند به کمک وکیل برای تنظیم دادخواست و رسیدگی به پرونده به دادگاه مراجعه کند.

اثبات مالکیت و خلع ید

شخصی که ملکش تصرف شده برای احقاق حقوق خود باید به صورت قانونی اقدام کند و مدارک مورد نیاز برای اثبات مالکیت و خلع ید را به دادگاه ارائه دهد. بنابراین مالک بایستی مالکیت خود در ملک را به اثبات برساند. سپس با ارائه سند مالکیت، اقرار، معرفی شاهدین، اماره ید یا تصرف برای باز پس گیری ملک اقدام کند.

رای وحدت رویه خلع ید مشاعی

دعوی خلع ید مشاعی یکی از دعاوی خلع ید به شمار می‌رود که به پرونده‌های تصرف ملک مشاعی می‌پردازد. در ملک مشاعی دو یا چند مالک که سهم مشاعی از ملک دارند، می‌توانند مطابق با قانون اقدام کنند. رای وحدت رویه خلع مشاعی هم مانند رویه دعوی خلع ید است و مراحل آن شامل بدوی و تجدید نظر می‌شود.

رای وحدت رویه خلع ید مشاعی یک تصمیم قضایی به شمار می رود که برای حفظ منافع مالک و جهت رفع اختلافات مربوط به خلع ید مشاعی در دادگاه انجام می‌شود. پرونده‌های خلع ید مشاعی بر اساس رویه و استانداردهای تعیین شده توسط هیئت عمومی دیوان عالی کشور در سال 1385 مورد بررسی قرار می‌گیرند.

نمونه دادخواست خلع ید

قبل از تنظیم دادخواست خلع ید حتما به بهترین وکیل در شیراز مراجعه کنید تا در تنظیم دادخواست به شما کمک کند. در ادامه نمونه دادخواست خلع ید را با هم بررسی می‌کنیم.

خواهان: خانم/آقا

خوانده: خانم/ آقا

وکیل یا نماینده قانونی: ( نام و نام خانوادگی وکیل و شماره وکالت)

خواسته یا موضوع مورد نظر و بهای آن: اثبات مالکیت یک قطعه زمین/ ملک به متراژ …. مترمربع واقع در …. به انضمام کلیه خسارت‌های دادرسی (اعم از هزینه دادرسی، حق‌الوکاله وکیل، هزینه کارشناس و …) مقوم به مبلغ ….. ریال

خلع ید

دلایل و منضمات:

1- قولنامه مورخ …..

2- قولنامه عادی فروشندگان قبلی

3- پرونده شماره …… مطروحه دادخواست در شعبه…….

شرح دادخواست

سلام احتراماً به استحضار می‌رساند:

اینجانب.. در سال… مورخ… قطعه زمین/ ملکی به مساحت…که دارای پلاک ثبتی… موجود در بخش… شهرستان … را با قولنامه از خوانده خریداری نموده و کل مبلغ معامله را بر اساس توافق به آن فرد پرداخت کرده ام.( شیوه پرداخت باید ذکر شود)

بعد از انجام معامله در زمان تحویل ملک/زمین، خوانده ملک مذکور را به تصرف اینجانب…متولد… مورخ… درآورده که بنده با استفاده از موارد قانونی اقدام به دخل و تصرف در آن و ساخت بنا کرده‌ام و هم اکنون ملک اینجانب است.

نظر به اینکه در زمان قرارداد قولنامه آقایان و خانم‌…تحت عنوان شاهد حاضر بوده اند و در حال حاضر خوانده عقد بیع و فروش زمین را به اینجانب منکر شده است . ضمن دعوت نمودن از شاهدین محترم و محترمه مستنداتی به مواد قانون مدنی و قانون دادرسی از رئیس محترم دادگاه صدور حکم اثبات این معامله بین اینجانب و آقای… در رابطه با ملک مذکور، با حساب کلیه خسارت‌های قانونی ناشی از دادرسی به ریال، الزام به تنظیم سند رسمی را خواستارم.

لایحه دفاع از خلع ید

لایحه دفاع از خلع ید به سندی گفته می‌شود که توسط متهم یا وکیل وی به دادگاه ارائه می‌شود. دفاعیه به متهم فرصت می‌دهد تا از حق خود دفاع کند و او به موجب مستندات، دلایل و شواهد می‌تواند حق مالکیت و یا مجوزهای معتبر در ملک را به دادگاه اثبات کند.هدف اصلی لایحه دفاع از خلع ید به منظور دفاع از حقوق قانونی متهم است و دادگاه فرصتی می‌دهد تا متهم برای رد ادعاهای خواهان مبنی بر تصرف غیرمجاز و خلع ید تلاش کند.

خلع ید ملک ورثه‌ای

خلع ید ملک ورثه‌ای

خلع ید ملک ورثه‌ای به معنی طرح دعاوی حقوقی میان وراث است که به موجب قانون وراث می‌توانند اختلافات میان خود را بر سر تصرف ملک حل کنند. هنگامی که یکی از مالکان مشاع بدون رضایت سایر وراث برای تصرف ملک اقدام کند، بحث خلع ید ملک ورثه‌ای مطرح می‌شود.همچنین ملکی که صاحب آن فوت شده باشد و وراث بر سر آن به اختلاف خوردند باید به موجب وصیت‌نامه رسمی متوفی عمل کنند. مطابق با ماده قانون 34 رسیدگی به خلع ید ملک ورثه انجام می‌شود و در دادگاه‌ به این نوع دعاوی مالی رسیدگی می‌شود.

جمع‌بندی

اگر شما هم سوالی در رابطه با مراحل و مدارک مورد نیاز برای انجام خلع ید در سال 1403 دارید می‌توانید این مقاله را مطالعه کنید. در دعوی خلع ید به ملکی که به طور غیرقانونی از تصرف شده،‌ رسیدگی می‌شود. مطابق با ماده قانون 308 اشخاص می‌توانند برای احقاق حقوق خود اقدام کنند و در این زمینه از وکلای مجرب و متخصص مشاوره و راهنمایی بگیرند.در ماده قانونی خلع ید یک به تمامی اختلافات ملکی و مالی رسیدگی می‌شود و پس از گذر از مرحله بدوی، خواهان یا خوانده می‌توانند به رای صادر شده اعتراض کنند. همچنین مدت زمان اعتراض تنها 20 روز است و پس از آن حکم اجرا خواهد شد.